Verdin

Den enda nordamerikanska medlemmen av den penduline tit-familjen, verdin Àr en avlÀgsen kusin av de mer vÀlbekanta chickaden. Medan fÀrgen och markeringen aldrig kommer att misstas för en chickadee, har den hÀr aktiva fÄgeln mycket samma beteende och Àr alltid intressant att titta pÄ.

Vanligt namn: Verdin
Vetenskapligt namn: Auriparus flaviceps
Vetenskaplig familj: Remizidae

Utseende och identifiering

Mogna verdiner Àr lÀtta att identifiera med sina fÀrgstarka ansikten, men unga fÄglar kan vara frustrerande vanliga.

Genom att erkÀnna de viktigaste egenskaperna hos denna art, kan fÄgelskÄdare undvika för mycket förvirring nÀr verdins flyger genom.

  • RĂ€kningen: Kort, rak, skarp spetsig, svart men blekare i unga fĂ„glar
  • Storlek: 4,5 tum lĂ„ng med 7-tums vingspets, lĂ„ng svans, smal kropp, rund huvud
  • FĂ€rger: Gul, grĂ„, vit, kastanj, svart, grĂ„brun
  • markeringar: Kön Ă€r likvĂ€rdiga Ă€ven om kvinnor Ă€r vanligtvis dullare Ă€n mĂ€n, men med samma fĂ€rger och mĂ€rkningar. Huvudet, ansiktet och halsen Ă€r ljusgula, men graden av den gula kan variera, speciellt som fjĂ€drarna blir slitna. De mörka ögonen och grĂ„-svarta lores sticker ut markant, vilket ger denna fĂ„gel ett nyfiken uttryck. Nacken och ryggen Ă€r grĂ„, och vingarna och svansen Ă€r en nĂ„got mörkare grĂ„ eller grĂ„brun. Den slĂ€ta underdelen Ă€r blekare grĂ„aktig vit. Axeln har en liten kastanjplĂ„ster, men den kan inte alltid vara synlig beroende pĂ„ fĂ„gelens hĂ„llning och fjĂ€derjustering. Benen och fötterna Ă€r svarta.
    UngfÄgel Àr vanligt grÄbrun och saknar det gula huvudet eller kastanjerens axelplÄster men utvecklar snabbt vuxna plommonfÀrger.

Livsmedel, kost och foder

Verdinner Àr aktiva, akrobatiska förrÀdare och snabbt absorberar insekter frÄn löv och skÀller mycket som chickadees, till och med ofta hÀngande upp och ner för att undersöka bladets undersida. De kommer att flicka sina svansar regelbundet under födseln. Medan de Àter frÀmst insekter och anses vara insektiva, övervÀger de ocksÄ frukt, bÀr och nektar, speciellt nÀr insekter Àr knappa.

Habitat och Migration

Dessa smÄfÄglar finns i torra skrubb- och ökenhabitater, sÀrskilt i omrÄden dÀr det finns riklig mesquit och kreosotskrubb för foder. De Àr ocksÄ troliga att ses lÀngs ökenrevsbrunnar och i förortsomrÄden. Medan verdiner inte migrerar, strÀcker sig Äret runt frÄn södra spetsen av Nevada och sydvÀstra Kalifornien genom vÀstra och södra Arizona, södra New Mexico och vÀstra Texas, liksom söderut i Baja halvön och lÀmpliga livsmiljöer i vÀstra och centrala Mexiko. Vagrant-observationer utanför det förvÀntade intervallet Àr sÀllsynta och aldrig utomordentligt lÄngt ifrÄn det traditionella sortimentet.

lÀten

Dessa fÄglar har ett högt, snabbt "teee-ip" -samtal som Àr tvÄ stavelser strÀngt mycket snabbt tillsammans. Den typiska sÄngen Àr 2-3 stavelser av korta, jÀmnt höjda visselpipor. BÄde samtal och lÄtar kan upprepas i en regelbunden och jÀmn takt.

Beteende

Dessa smÄfÄglar Àr vanligen ensamma eller hittas i par, men de kommer att bilda smÄ familjekoncerner i slutet av hÀckarperioden tills det Ärets avkomma mognar. De kan vara blyg och svÄra att se, och titta pÄ att flotta och fladdra i trÀdkonsolen Àr ett enklare sÀtt att upptÀcka vÀrden.

PÄ vintern kommer dessa fÄglar att gÄ med blandade flockar med buskar och liknande fÄglar.

Under den varmaste delen av sommaren kommer vÀrdar att bygga extra tomma hÀckar för att roosta för att undkomma den hÄrda ökenvÀrmen. Dessa rostande bon Àr ofta mindre Àn boet dÀr Àgg lÀggs, men formen och konstruktionen Àr liknande.

Fortplantning

Verdinner Àr monogamiska fÄglar, och bÄda vuxna i ett parat par arbetar tillsammans för att bygga ett invecklat, sfÀriskt bo. Hanen kommer ofta att bygga flera bonar av smÄ pinnar som Àr bundna med spindelsilke, medan honen kommer att linja boet som hon föredrar att anvÀnda med grÀs och fjÀdrar. Bosna placeras 2-20 meter över marken, och kan vara ganska iögonfallande pÄ grund av sin form. Det finns 3-6 Àgg per mödrad, och varje Àgg Àr ovalt format och blÄgrönt till grönt vitt i fÀrg, markerat med röda eller bruna flÀckar.

TvÄ kullar lÀggs varje Är.

Den kvinnliga förÀldern inkuberar Àgget i 10 dagar, och efter klÀckning kommer bÄda förÀldrarna att mata kycklingarna ytterligare 20-21 dagar. De unga fÄglarna kan förbli hos sina förÀldrar i en lös familjegrupp fram till nÀsta uppfödningssÀsong.

Attracting Verdins

Verdins kommer att besöka varv i lÀmpliga förortsomrÄden dÀr landskapsarkitekturen Àr fÄgelvÀnlig för sina behov. Att plantera torniga vÀxter och bÀrproducerande buskar Àr idealiska för att locka upp vÀrden och minimera beskÀrningen av dessa vÀxter kan hjÀlpa dessa smÄfÄglar att kÀnna sig sÀkrare. InsektsbekÀmpning bör ocksÄ minimeras sÄ att deras föredragna livsmedelskÀlla Àr riklig, och de kommer att besöka vattenfunktioner dÀr det Àr tillgÀngligt. Verdins kommer ocksÄ att besöka kolibrikt nektarmatare, speciellt matare med abborre.

Bevarande

Medan verdin inte anses vara hotad eller hotad har vissa milda befolkningsminskningar noterats, sÀrskilt i omrÄden dÀr deras föredragna torra habitat förloras för utveckling. Löpande bevarande av livsmiljöer genom inrÀttandet av konserver Àr viktigt för att skydda denna ökenart.

Liknande fÄglar

  • Bushtit (Psaltriparus minimus)
  • Black-Tailed Gnatcatcher (Polioptila melanura)
  • Lucy's Warbler (Oreothlypis luciae)

Video Instruktioner: canario verdin cantador.

LĂ€mna En Kommentar