Stellers Jay

Den officiella fågeln i British Columbia, Stellers jay är den mörkaste jay i Nordamerika och den enda crested jayen som finns i väst. Vackert och djärvt, det här är en populär fågel i många parker, campingplatser och bakgårdar.

Vanligt namn: Stellers Jay

Vetenskapligt namn: Cyanocitta stelleri

Vetenskaplig familj: Corvidae

Utseende:

  • R√§kningen: L√•ng, rak, svart
  • Storlek: 11-12 tum l√•ng med 17-tums vingarpan, distinkt huvudvapen, rundade vingar
  • F√§rger: Svart, bl√•, gr√•, vit, lila
  • markeringar: K√∂n liknar ett svart eller gr√•-svart huvud och vapen, ibland visar smal vit eller ljusbl√• streck p√• pannan och √∂ver √∂gat. Nacke, hals, rygg och √∂vre br√∂stet √§r svarta eller m√∂rkgr√•a och undersidan √§r rikbl√•. Vingarna och svansen √§r en ljusare bl√• eller bl√•aktig lila med tunn svart sp√§rr i ett rippelm√∂nster. Benen och f√∂tterna √§r svarta och √∂gonen √§r m√∂rka. I vissa underartiklar kan rygg och rygg vara mer bl√• √§n svart eller gr√•tt.
    Ungdomar ser ut som vuxna men har mindre definierade markeringar och mer grå i deras fjäderdräkt.

livsmedel: Frön, nötter, frukt, insekter, amfibier, ägg, ormar, carrion (Se: Omnivorös)

Habitat och migration:

Stellers jays kan hittas vid lägre bergshöjningar i västra Nordamerika, inklusive bergiga regioner i Mexiko och Centralamerika. De mest utbredda befolkningarna är i Rocky Mountain-regionen, inklusive Colorado, Wyoming, Montana, Utah, Idaho, Washington, Oregon och norra Kalifornien, liksom British Columbia.

Dessa fåglar föredrar blandat tall och ek eller rena barrskogar, men de kommer också att frekventa campingplatser, bakgårdar och stadsparker i lämpliga livsmiljöer. Stellers jays migrerar inte till helt separata säsongsområden, men kan ha viss begränsad höjdmigration på vintern.

läten:

Stellers jays är bullriga fåglar med en bred ljudrepertoar.

Deras låt är en ojämn buzzy chirping, och samtal inkluderar ett måttligt pacet chip-chip-chip-chip som kan låta scolding. Deras röst är i allmänhet raspier eller grovare än mer välbekanta jays. Dessa fåglar är också utmärkta efterlikningar och kan återskapa ljud från andra fåglar och djur, inklusive rödhalsade hökar, lommar, kycklingar, ekorrar, hundar och katter.

Beteende:

Stellers jays kan vara djärva när de är vana vid människor och har till och med noterats för att riva campingplatser med obevakade banor. Djupare i skogen kan de dock vara mycket mer elusiva och kan skura genom tjockare vegetation för att undvika att ses, som oftast håller sig högre i baldakinen. Dessa fåglar kommer att bilda familjeflockar av ett dussin fåglar eller mer efter häckningssäsongen och reser ofta i grupper. Vid matning cachar de ofta mutter och frö för senare användning.

Fortplantning:

Dessa är monogamiska fåglar som är trodde att kompisera för livet, med ett band som är cementerat genom fängelsepåverkan som innefattar rituell utfodring när hanen ger sköt till kvinnan. Båda könen arbetar tillsammans för att bygga en koppformad bo med nålnålar, kvistar, löv, rötter och gräs, som ofta använder lera för att hålla nestningsmaterial tillsammans. Boet är placerat i ett träd och kan vara så högt som 100 meter ovanför marken.

Ett framg√•ngsrikt bunden par kommer att h√∂ja en kull med 2-6 √§gg √•rligen. √Ąggen √§r ljusgr√∂n eller bl√• med bruna fl√§ckar. Den kvinnliga f√∂r√§ldern inkuberar √§gget i 16-18 dagar, och b√•da f√∂r√§ldrarna kommer att mata ungdomar unga i 18-20 dagar tills de √§r redo att l√§mna boet.

I sällsynta fall kommer Stellers jays att hybridisera med blåa jays där deras intervall överlappar varandra.

Att locka Steller's Jays:

Dessa fåglar kommer regelbundet att besöka bakgårdsmatare där jordnötter, svarta oljolja, fröer och frukt finns tillgängliga. Backyard birders som erbjuder dessa livsmedel i flera brett fördelade matare kan rymma de medelstora familjeflockar som Stellers jays reser in, och med att få tallar i närheten kommer fåglarna att ha ett skyddat utrymme för att rosta eller bo. Att plantera ekar och bärbuskar kan också ge naturliga livsmedel att fresta dessa jays att besöka.

Bevarande:

√Ąven om dessa jays inte anses vara hotade eller hotade, kan deras befolkningar p√•verkas av livsmilj√∂f√∂rlust, s√§rskilt inom omr√•den d√§r deras loggning √§r en blomstrande industri.

Liknande fåglar:

  • Bl√•skrika (Cyanocitta cristata)
  • Phainopepla (Phainopepla nitener)
Foto - Stellers Jay © Linda Tanner

Video Instruktioner: Steller's Jay.

Lämna En Kommentar