Rufous Hummingbird - Male

Rufous kolibri Àr allmÀnt erkÀnd som den mest aggressiva av de nordamerikanska kolibrier. Trots att det ocksÄ Àr en av de minsta kolibrierna, och den hÀr lilla kopparfÀrgade fÄgeln lÀtt kommer att attackera fÄglar mÄnga gÄnger dess storlek. Men Àven med en territoriell attityd Àr denna kolibri ett vÀlkommet och vackert tillskott till mÄnga bakgÄrdar.

Vanligt namn: Rufous Hummingbird

Vetenskapligt namn: Selasphorus rufus

Vetenskaplig familj: Trochilidae

Utseende:

  • RĂ€kningen: LĂ„ng och svart, rak, nĂ„lliknande
  • Storlek: 3,75 tum lĂ„ng med 4-4,5-tums vingspanna, slitstarkt bygga, svans nĂ„got lĂ€ngre Ă€n vingspetsar nĂ€r den ligger uppe
  • FĂ€rger: Röd-orange, buff, röd, vit, grön, svart, iriserande
  • markeringar: Dimorfiska arter. MĂ€n har en rostig krona, rygg och flankar och en iriserande koppar eller röd gorget, Ă€ven om halsen kan se mörk eller svart i skugga eller dĂ„ligt ljus. Axlarna kan vara lite gröna och vissa mĂ€n har en grön tvĂ€tt pĂ„ baksidan, Ă€ven om en orange rygg Ă€r vanligare (endast 5-10 procent av rufous kolibrier visar en grön rygg). Bröstet Ă€r vitt och det finns ofta en vit strejk ner i buken och ger fĂ„geln en vĂ€stansikte. Kvinnor har ett grönt huvud och tillbaka med en vit, lĂ€tt spetsig hals som kan visa en röd eller orange central splotch. Kvinnors sidor och bröst Ă€r buff-rost. Vingar och ögon av bĂ„da könen Ă€r mörka och fĂ„glarna har spetsiga, hakade svansar. PĂ„ mĂ€n Ă€r svansen orange med svarta spetsar, och honor har rost i svansbasen, grön i mitten och svarta spetsar, med vita spetsar pĂ„ de tre yttre fjĂ€drarna pĂ„ varje sida.
    Ungdomar ser ut som vuxna honor, men har mindre rik fÀrg och mindre strimmor pÄ halsen. Ungdomar utvecklar mer fÀrg pÄ halsen och mer rost pÄ underdelen under hela vintern.
    Arter Àr monotypa.

livsmedel: Nektar, saft, insekter, spindlar (Se: Nektivorös)

Habitat och migration:

Rufous kolibrier Àr de nordligaste kolibrier i Nordamerika. Deras rasen strÀcker sig genom Stilla havet nordvÀstra, vÀstra Kanada och in i södra Alaska. FÄglarna föredrar löv- eller blandade barrskogar, mogna parker eller bakgÄrdar, ofta med utbredda blommor eller skogskanter som grÀnsar till grÀnsande Àngar.

PÄ vÄren Àr de vanligast i kustomrÄdena, medan de pÄ sommar och under fallmigration Àr vanligare i bergsomrÄden och kompletterar en Ärlig krets i hela norra omrÄdet. PÄ vintern migrerar fÄglarna till södra Mexiko. Ett stort antal vagrant rufous kolibrier har upptÀckts i östra och södra USA under sin migrationsperiod och kan övervintra dÀr, sÀrskilt i milda Är eller om det finns gott om tillÀggsmatare för mat. FÄglar som slutför migreringen frÄn södra Alaska till södra Mexiko har den lÀngsta migreringsvÀgen för nÄgon kolibri, en envÀgsresa pÄ upp till 3 900 miles.

lÀten:

Rufous kolibrier har en rad högkvalitativa, snabba surrande, chattering och chipping vocalizations som ofta Àr en del av deras hotdisplayer. Deras vingar gör ocksÄ en högt buzz under flygning, sÀrskilt dyk.

Beteende:

Rufous kolibrier Àr en ensamart och Àr mycket defensiva och aggressiva nÀra matare, sÀrskilt under migrering. Dessa fiesta fÄglar kommer att jaga och driva andra kolibrier, stora insekter och sÄngfÄglar, och de kommer Àven att uppvisa hotdisplayer hos andra varelser, inklusive ekorrar, husdjur och mÀnniskor.

Hotbilder visar dykning, svansflöjning och andra visuella demonstrationer. För att titta pÄ inkrÀktare kommer rufous kolibrier att abborre pÄ en hög öppen gren nÀr de inte matas. Medan foder för insekter kan de pluga byte frÄn spindelbanor eller fÄnga insekter i luften.

Fortplantning:

Rufous kolibrier Àr polygamiska och kommer att kompisera med flera partners, med manliga frestande kvinnor med ovala eller J-formade dyk och figur 8-fÀltsdisplayer. En kvinnlig byggar den skÄlformade boendet pÄ vÀxten ner och spindelsilken dekorerad med mossa, lavar och bark, vanligtvis placerade sÄ hög som 30 meter i ett trÀd. Hon kommer att producera 1-2 kullar med 2-3 vanliga vita Àgg varje under uppfödningssÀsongen, och hon inkuberar Àgget i 12-14 dagar. Efter klÀckning bryr sig kvinnan om altricialnestlingarna i 19-21 dagar tills de kan lÀmna boet.

Manspersoner har ingen roll i bosÀttning, Àgginkubation eller kycklingvÄrd.

Rufous kolibrier har spelats in som hybridiserande med Annas kolibrier, Calliope kolibrier och Allens kolibrier.

Att locka Rufous Hummingbirds:

Rufous kolibrier finns vanligen i bakgÄrdar planterade med röda, rörformade blommor och bra nektarproducerande blommor. FÄglarna matar lÀtt frÄn kolibrier, Àven om backyard birders bör övervÀga att anvÀnda flera matare för att minimera fÄglarnas aggression. Det finns ocksÄ möjlighet att locka upp de hÀr hummererna, eftersom de kommer att ha en bekvÀm plats att vila och titta pÄ deras territorium. Minimering av insekticidanvÀndning kommer att sÀkerstÀlla rikligt protein för utfodring av kolibrier.

Bevarande:

Rufous kolibrier Àr inte hotade eller hotade.De Àr mottagliga för hummingbirds rovdjur och förlust av livsmiljö, sÀrskilt i deras avelsomrÄden i StillahavsomrÄdet, dÀr undersökningar indikerar pÄgÄende befolkningsminskningar, om Àn lÄngsamma som Ànnu inte orsakar extrem oro. Minimering av bekÀmpningsmedelsanvÀndning som kan skada matkÀllor och planera kolibri trÀdgÄrdar för att stödja fÄglarna Äret runt Àr effektiva konserveringsmetoder.

Liknande fÄglar:

  • Allens Hummingbird (Selasphorus sasin)
  • BredstjĂ€rtad kolibri (Selasphorus platycercus)
  • Calliope Hummingbird (Stellula calliope)
Foto - Rufous Hummingbird - Man © ALAN SCHMIERER

Video Instruktioner: Baby Rufous Hummingbird.

LĂ€mna En Kommentar