Red-Throated Loon - Avelsplommon

Den minsta men mest utbredda av loonsna, den röd-throated loonen Àr en av de nordligaste vattenlevande fÄglarna i vÀrlden.

Vanligt namn: Red-Throated Loon, Red-Throated Diver, Pegging-Awl Loon, Cape Drake, Cape Racer, Sprat Loon, Spratoon, Little Loon

Vetenskapligt namn: Gavia stellata

Vetenskaplig familj: Gaviidae

Utseende:

  • RĂ€kningen: LĂ„ng, tjuv, vĂ€ldigt svagt uppvĂ€xt lĂ€ngs sin lĂ€ngd, grĂ„-svart
  • Storlek: 24-27 tum lĂ„ng med 42-45 tums vinge, rund huvud, platt bröst, lĂ„ng hals
  • FĂ€rger: GrĂ„, svart, vit, tegelröd
  • markeringar: Kön Ă€r likartade, Ă€ven om mĂ€n tenderar att vara nĂ„got större och tyngre Ă€n kvinnor. I avelsbeklĂ€dnaden Ă€r huvudet solidt grĂ„ och lĂ„ng hals har fin, vertikal svart och vit strejk pĂ„ bakbenet och en djĂ€rv tegel röd plĂ„ster pĂ„ halsen. Bröstet och underkroppen Ă€r vita, Ă€ven om vissa ljusgrĂ„ mocka kan visa pĂ„ flankerna. Rygg och vingar Ă€r mörka med vĂ€ldigt svagt grĂ„ mottling. PĂ„ vintern, icke avlskrĂ€vande plomon, har dessa löv ett vitt ansikte, hals och underkant, en mörk bakklack, vit speckling pĂ„ en svart rygg och en blekare rĂ€kning. Året Ă€r rött och benen och fötterna Ă€r mörka.
    Ungdomar liknar vintervuxna vuxna men visar mer grÄ pÄ sidorna av halsen och en mycket blekare rÀkning.

Foods: Fisk, insekter, amfibier, krÀftdjur, blötdjur (Se: Piskivorös)

Habitat och migration:

Dessa nordlönar har ett cirkumpolÀrt omrÄde och finns pÄ smÄ, relativt grunda dammar, sjöar, pooler och myrar under sommaruppehÄllsperioden, medan de pÄ vintern föredrar grunda kustvatten som hamnar, vikar och flodmynningar, Àven om de ocksÄ vÄgar ut till havs.

Deras avelskala omfattar arktiska omrÄden i bÄde Nordamerika och Eurasien, inklusive Island och Skandinavien. PÄ vintern finns de lÀngs Europas kustkustar sÄ lÄngt söder som Spanien och in i Medelhavet och Kaspiska havet, och i Asien Àr det möjligt att se röd-throated loons lÀngs Japan, Koreas halvön och sÄ lÄngt söderut som norra Kina.

I Nordamerika strÀcker sig vinteromrÄdet söderut till norra Baja halvön pÄ Stillahavskusten och till South Carolina pÄ Atlantkusten.

Vagrant-observationer Àr sÀllsynta men har ibland registrerats inlands, sÀrskilt vid migrering, och dessa löner registreras sÀllan mycket lÀngre söder Àn förvÀntat, bland annat i norra Afrika, centrala Mexiko och Mongoliet.

lÀten:

Dessa fÄglar har en djup röst som innehÄller en nÄgot musikalisk croaking duett, skrikande samtal, en throat quack och djupa grov eller grunting vocalizations. Unga lommar har ocksÄ tigga samtal de anvÀnder för att fÄ vuxna uppmÀrksamhet.

Beteende:

Rödbenade löv Àr generellt ensamma men kan bilda flundor under migrering eller i lÀmpliga omrÄden under vintern. Deras flygvÀgen Àr rak och direkt med djupa vinge slÄr, och de visar en sÀrskiljande böjd eller knuten profil i flyg med bÄde fötterna och halsen hÀngande, men de rör sig ofta upp och ner medan de flyger.

Dessa fÄglar Àr besvÀrliga och klumpiga pÄ land, men Àr smidiga dykare som kan sjunka upp till 90 meter djup i strid med rov. De hÄller ofta sina rÀkningar litet pekade upp, och de kan ta av sig direkt frÄn vattnet eller frÄn land, om det behövs, utan att strÀcka "bana" för att bygga upp till flyghastighet.

Fortplantning:

Dessa löner Àr monogamiska och bildar lÄngsiktiga obligationer som kan indikera parning för livet. Courtship visar inkluderar doppa rÀkningen i vatten samt korta rushing danser och dykning nÀra potentiella kompisar. Efter parning jobbar bÄda parter tillsammans för att bygga ett grunda skrapa bo eller lÄg hÀck av grÀs, mos, vÄt vegetation och lera, och den kan vara fodrad med finare material eller nÄgra fjÀdrar. Det finns 1-3 ovalformade Àgg per kull, och de strÀcker sig frÄn olivgrön till djupbrun och Àr splittrade eller lite prickade med mörkare nyanser.

BÄda förÀldrarna delar inkubationstjÀnster i 25-28 dagar, och de förekomna kycklingarna lÀmnar boet inom en dag med klÀckning. De kan matas sjÀlva, men förÀlderfÄglarna kommer att tillhandahÄlla lÀtt mat och pÄgÄende vÀgledning, och om kycklingarna hotas kan förÀldrarna utföra distraktionsdisplayer för att avskrÀcka rovdjur.

De unga fÄglarna tar sin första flygning nÀr de Àr 50-60 dagar gamla. PÄ grund av den lÄnga vÄrdperioden kommer ett parpar bara att höja en kull per Är, men om boet misslyckas tidigt pÄ sÀsongen, kan de börja en ny kull pÄ en ny boskap.

Att locka röda troner:

Dessa Àr inte bakgÄrdsfÄglar men kan förekomma i ovÀntade omrÄden med lÀmpligt öppet vatten, sÀrskilt vid migrering. BehÄllning av livsmiljöer och hÀlsosamma akvatiska bytepopulationer Àr avgörande för att röda halsband kÀnner sig bekvÀma.

Bevarande:

Medan dessa löner inte anses vara hotade eller hotade faller vissa populationer, eftersom arktiska regioner utvecklas för industriellt bruk och lokala hot klassificeringar kan variera. Oljespill och föroreningar som leder till toxisk biomagnifiering Àr ocksÄ ett hot mot röda lutar och garnÀt och oansvariga fisketekniker kan ta en tung avgift pÄ dessa löv, sÀrskilt i deras vinterintervall.

Liknande fÄglar:

  • Black-Throated Loon (Gavia arctica)
  • Stilla havet Loon (Gavia pacifica)
  • Rödhalsad grebe (Podiceps grisegena)
Foto - Red-Throated Loon - AvelsfjÀderdrÀkt © Jason Crotty
Foto - Red-Throated Loon - Non-Breeding Plumage © Don Henise

Video Instruktioner: Red-throated Loon -- eerie call at breeding site.

LĂ€mna En Kommentar