Helmeted Guineafowl

TÀmligen tÀmjt och ingÄr i exotiska fÄgelkollektioner Àr den hjÀlmmade gurkrÀken en lÀtt igenkÀnnlig fÄgel och den mest utbredda viltfÄgeln i Afrika. I andra delar av vÀrlden kan man se ofta vild- och gÄrdspopulationer av dessa fÄglar och flyktingar Àr vanliga, vilket gör det vÀrt att fÄ birders att kÀnna igen denna sÀrprÀglade och slÄende fÄgel.

Vanligt namn: Helmeted Guineafowl, Grey-Breasted Guineafowl, Tufted Guineafowl
Vetenskapligt namn: Numida meleagris
Vetenskaplig familj: Numididae

Utseende:

  • RĂ€kningen: Stor, blek, övre mandibel krokad, rödaktig bas, vitaktig spets
  • Storlek: 20-25 tum lĂ„ng med 38-tums vinge, stor rund kropp, lĂ„ng hals, kort svans, litet huvud
  • FĂ€rger: BlĂ„, röd, orange, svart, vit, brun, grĂ„, buff
  • markeringar: Manliga och kvinnliga fĂ„glar Ă€r liknade med övergripande svart eller mörkgrĂ„ fjĂ€derdrĂ€kt med ett tĂ€tt, jĂ€mnt mönster av smĂ„ vita flĂ€ckar. PĂ„ vingarna Ă€r flĂ€ckarna lĂ„ngstrĂ€ckta till fina korta stĂ€nger. Nacken Ă€r grĂ„aktig svart och kan visa en skruvig nĂ€sa. Ansiktet Ă€r blĂ„tt blĂ„tt med ljusa röda wattlar vid basen av rĂ€kningen. Kronan Ă€r toppad med en kĂ„t brun eller orange-brun "hjĂ€lm" med en triangulĂ€r hornform. De tjocka benen och fötterna Ă€r grĂ„a.
    Ungdomar har liknande mÀrkningar, men deras vattlar och horn Àr mindre utvecklade och de övergripande fÀrgerna Àr mer grÄbruna med vitaktiga flÀckar.
    Det finns flera underarter av hjÀlmad gurkor och var och en visar variationer i storlek, sÄvÀl som hjÀlm- och vattendifferenser. Inhemska fÄglar har mÄnga andra fÀrgvariationer, inklusive pied, vita eller grÄfÄglar.

livsmedel: Frön, insekter, rötter, sniglar, reptiler, spannmÄl, frukt, blommor (Se: Omnivorös)

Habitat och migration:

Dessa stora fÄglar föredrar öppna, torra grÀsmarker och savanna livsmiljöer med utspridda trÀd eller buskehölje, och de finns ofta i jordbruksomrÄden samt förortsparker eller trÀdgÄrdar. HjÀlmd guinafrÄlar undviker vanligtvis tÀta livsmiljöer som tjocka skogar eller kÀrr, och de Àr ocksÄ frÄnvarande frÄn de bÀsta öknen.

Deras inhemska sortiment omfattar alla lÀmpliga livsmiljöer i Afrika söder om Sahara, men de har framgÄngsrikt introducerats i mÄnga regioner över hela vÀrlden, inklusive vÀstra Jemen, södra Frankrike, Australien och Brasilien. FÄglar som har slÀppts frÄn tamdjur eller exotiska flockar kan ses nÀstan var som helst och kan etablera smÄ vilda populationer.

lÀten:

Dessa fÄglar har en hÄrd, kackling "kek-kek-kek" samtal som har en torr ton. Detta samtal upprepas med jÀmna mellanrum, men tempot kan öka för att indikera brÄdskande eller larm. Samtalet Àr högt och kan bÀra betydande avstÄnd.

Beteende:

HjÀlmad gurkor Àr relativt sociala, gregarious fÄglar, sÀrskilt pÄ vintern nÀr hundar av hundratals kan samlas för roosting och foder. Under uppfödningssÀsongen Àr grupper mindre och kan bara vara ett parat fÄglar, följt av deras avkomma efter klÀckning. Dessa fÄglar stannar i trÀd, men under dagen föredrar de att gÄ och flyga, men de tar flyg om de hotas. HjÀlmad gurka fÄr ocksÄ frekventa dammbad för att hÄlla sin fjÀderdrÀkt i topplÀge.

Dessa fÄglar tÀmjs ofta och hÄlls som följeslagare till andra hushÄllsfjÀderfÀ. Eftersom de Àter stora mÀngder insekter Àr de anvÀndbara vid kontroll av skadedjurspopulationer, sÀrskilt fÀstingar.

De kan ocksÄ vara anvÀndbara för att varna annat fjÀderfÀ om nÀrliggande hökar eller andra hot med sina högljudda, raucous samtal.

Fortplantning:

Dessa fÄglar Àr typiskt monogamiska, och deras fÀngelsemÀssiga beteende innefattar mÀn som engagerar sig i aggressiva, till och med dödliga strider och jagar för att imponera pÄ honor. Boet Àr ett grundt skrapa pÄ marken, vanligtvis i tÀtt grÀs eller vegetation, och det kan eller kanske inte fodras med fina grÀs. De ovalformade Àggen kan vara nÀstan spetsade pÄ den kortare Ànden, allt frÄn vitaktig till solbrÀnd fÀrg och Àr jÀmnt prickade med bruna flÀckar. Det finns 6-15 Àgg per kull, och honan inkuberar Àgget i 25-30 dagar.

Efter klÀckning kan de förekomliga kycklingarna, som kallas keets, snabbt lÀmna boskapet och odla dem sjÀlva. Den manliga förÀldern tar hand om kycklingarna för de första 10-14 dagarna medan kvinnan Ätervinner frÄn inkubationsperioden.

Unga fÄglar stannar i sin familjegrupp i 50-75 dagar innan de blir alltmer oberoende, men kan förbli nÀra gruppen fram till nÀsta avelsÀsong.

Att locka hjÀlmad Guineafowl:

Dessa fÄglar kommer att besöka bakgÄrdar i lÀmpliga livsmiljöer om jordfoderarealer Àr tillgÀngliga, speciellt om knÀckt majs eller hirs erbjuds och om tillrÀckligt skurskydd Àr i nÀrheten för sÀkerhet. PÄ fÀltet foderar de ofta lÀngs vÀgar dÀr spannmÄl kan spillas. De Àr ocksÄ populÀra fÄglar i djurparker och fÄglar vÀrlden över.

Bevarande:

HjÀlmad gurka Àr inte hotad eller hotad och i sjÀlva verket ökar deras utbud och befolkningstal totalt sett, eftersom jordbruksarealerna ökar och ger en mer lÀmplig livsmiljö. Dessa fÄglar Àr sÄrbara för att pochas för mat eller attackeras av hundar och katter, men de blir ibland förföljda av bönder som uppfattar dem som ett hot mot grödor.

Liknande fÄglar:

  • Crested Guineafowl (Guttera pucherani)
  • Vulturine Guineafowl (Acryllium vulturinum)
  • Vild kalkon (Meleagris gallopavo)
  • Southern Cassowary (Casuarius casuarius)

Video Instruktioner: Helmeted Guineafowl Sound.

LĂ€mna En Kommentar