Crested Barbet

Den crested barbet har smeknamnet "fruktsallad" för dess slumpmÀssiga, blandade plumagefÀrgning och för dess delvis frugivorösa diet - men dessa fÄglar kommer att Àta mycket mer Àn frukt. En sÀrskiljande och vanlig barbet, det hÀr Àr stora fÄglar att se för nÄgon birder som besöker deras sortiment i södra Afrika.

Vanligt namn: Crested Barbet, Levaillant's Barbet

Vetenskapligt namn: Trachyphonus vaillantii

Vetenskaplig familj: afrikanska barbetter

Utseende:

  • RĂ€kningen: Stor och tuff, blekgrön gul med en grĂ„-svart spets
  • Storlek: 9-10 tum lĂ„ng med 13-15 tums vingspets, lĂ„ng svans, stort huvud, rundade vingar, shaggy crest
  • FĂ€rger: Röd, gul, svart, vit, grĂ„, brun
  • markeringar: Kön Ă€r liknande. Huvudet Ă€r flĂ€ckat med rött och gult och en suddig grĂ„-svart prick pĂ„ aurikulĂ€rerna, och lorna Ă€r svarta eller mörkgrĂ„a. Halsen Ă€r klar gul. Manteln, vingarna och ett tjockt bröstband Ă€r svarta och markerade med vita crescents eller prickar. Undersidan Ă€r gul med röda övre dragkedjor, vilket leder till en svart svans markerad med vita stavar och en vit svansspets. Undersidorna Ă€r gula med röda strimmor pĂ„ bröstet. Den shaggy Crest Ă€r svart. Ögonen Ă€r mörka och benen och fötterna Ă€r grĂ„a.
    Ungdomar liknar vuxna men mer brunaktiga i övergripande fÀrg. Yngre fÄglar har ocksÄ mycket mindre vit i bröstbandet, och kullen Àr kortare.

Foods: Frukt, insekter, Àgg, sniglar, unga fÄglar (Se: Omnivorös)

Habitat och migration:

Dessa barbetsverk föredrar öppna skogsomrÄden eller skrubb savannah med utspridda vegetationer, och de finns ocksÄ lÀngs flodbÀddar och i liknande korallrev. De finns ocksÄ ofta i förortsomrÄden.

Den crested barbet Äret runt strÀcker sig över hela stor delen av södra Afrika, frÄn Angola och Zambia söder genom östra Botswana, vÀstra Moçambique och till norra Sydafrika.

Dessa fÄglar migrerar vanligtvis inte, men de kan bli mer nomadiska under tider med extrem torka, eftersom de letar efter de bÀsta vattenkÀllorna.

lÀten:

Dessa Àr mycket vokalfÄglar som har en skarp, snabb, trumliknande sÄng som kan vara i flera minuter Ät gÄngen. Tonernas tempo Àr konsekvent överallt och tonhöjden varierar bara lite under lÄtets lopp. Churring och chittering variationer Àr ocksÄ en del av deras repertoar.

Beteende:

Crested barbets kan vara mycket territoriellt och aggressivt, sÀrskilt under uppfödningssÀsongen. De kommer att jaga andra fÄglar borta frÄn hÀckningsplatser och kommer Àven att chocka och attackera dÀggdjur och reptiler. Dessa fÄglar Àr vanligen ensamma eller sett i par, och de föredrar att mata pÄ marken eller lÄg i vegetation. PÄ marken har de en springvandring, men de Àr klumpiga i flyg och flyger i allmÀnhet bara korta strÀckor. Eftersom de regurgiterar frön hjÀlper de till att sprida vegetation och ÄterstÀlla livsmiljöer pÄ mÄnga omrÄden.

Fortplantning:

Dessa Àr monogamiska fÄglar. Ett parat par kommer att arbeta tillsammans för att grÀva ett kavitetsbo i ett rottat trÀd, som normalt placerar ingÄngen pÄ undersidan av en gren. IngÄngen leder till en kort tunnel som öppnar till hÄlrummet, dÀr 1-5 Àgg lÀggs.

Vid nÄgra tillfÀllen kommer crested barbetsna att bo i termithögar eller kan rita boskap frÄn andra hÄlfÄglar.

Den kvinnliga förÀldern inkuberar Àgget i 13-17 dagar, och efter den ungdomsliga ungluckan matar bÄda förÀldrarna dem i 27-30 dagar. Under bosÀttningsperioden arbetar förÀldrarna ocksÄ för att förstora ingÄngshÄlet, och de avlÀgsnar regelbundet fekalt material för att hÄlla boet mindre uppenbart för rovdjur. Dessa fÄglar kan odla Äret runt om förhÄllandena Àr korrekta och 1-5 bröd kan höjas varje Är.

Crested barbets Àr av och till vÀrd för parasiter av Àgg frÄn olika honeyguide arter.

Att locka Crested Barbets:

Dessa fÄglar besöker lÀtt fÄgelvÀnliga bakgÄrdar inom sitt sortiment. Att bevara döda trÀd eller att installera stora fÄgelhus eller hÀckar kan locka krönade barbetar och plantera lÀmpliga livsmedel som guava, fikon eller bÀrbuskar kan ocksÄ uppmuntra dem att besöka.

I mÄnga förortsomrÄden Àr dessa fÄglar hjÀrtligt vÀlkomna eftersom de Àter mÄnga sniglar och ger överlÀgsen trÀdgÄrdskrÀmskontroll.

Bevarande:

Medan dessa fÄglar kan vara vÀlkomna i trÀdgÄrdsgÄrdarna, Àr de inte alltid sÄ vÀlkomna i plantager dÀr deras önskan om frukt kan allvarligt skada grödor. PÄ grund av det Àr krönade barbetar ibland förföljda, och dessa fÄglar Àr ocksÄ i riskzonen frÄn poaching för djurhandeln. Trots dessa hot och en gradvis minskande totalbefolkning, Àr den krockade barbeten Ànnu inte betraktad som hotad eller hotad.

Liknande fÄglar:

  • Gula Spotted Barbet (Buccanodon duchaillui)
  • Röd-och-gul barbet (Trachyphonus erythrocephalus)
  • Gulbröst Barbet (Trachyphonus margaritatus)
  • Black Collared Barbet (Lybius torquatus)
Foto - Crested Barbet © Steve Slater

Video Instruktioner: Crested Barbet male and female calling to each other.

LĂ€mna En Kommentar