chukar

En djärvt färgad viltfågel som är infödd i Europa och Asien, introducerades chukaren i Nordamerika i de västra delarna av USA och Kanada i slutet av 1800-talet genom 1930-talet. Det är nu väl etablerat och blomstrande på många områden, vilket ger en unik och exotisk observation till många fågelskådare.

Vanligt namn: Chukar, Chukar Partridge
Vetenskapligt namn: Alectoris chukar
Vetenskaplig familj: Phasianidae

Utseende:

  • R√§kningen: Kort, tjock, starkt b√∂jd culmen, ljus r√∂d
  • Storlek: 14 tum l√•ng med 22-tums vingspanna, sl√§t byggnad, rund kropp, kort svans
  • F√§rger: R√∂d, buff, gr√•, gr√•brun, gul, vit, svart, brun, kastanj
  • markeringar: K√∂n √§r liknande √§ven om m√§n √§r st√∂rre och har en liten ansp√§nning p√• varje ben. Ansiktet √§r m√§rkt med ett svart band som str√§cker sig genom l√•ren och √∂gonen, l√§ngs kinderna och in i ett skarpt definierat halsband √∂ver √∂vre br√∂stet. En vit √∂gonbryn kan synas ovanf√∂r det bandet, och en liten brun aurikul√§r lapp kan ibland ses. Hakan och halsen √§r bufful√∂sa medan kronan, rygg, rump och vingar √§r gr√•bruna. Svansen √§r gr√• med kastanjens yttre fj√§drar, l√§ttast synliga under flygning. Magen √§r buffel och flankerna √§r tunga, vertikalt sp√§rrade med kastanj, svart och vitt. Understensskyddet √§r en blek kastanj. √Ėgat √§r m√∂rkt men omgivet av en r√∂d r√∂d √∂gonring, och benen och f√∂tterna √§r r√∂daktiga. Ungf√•glar ser ut som vuxna men saknar sp√§rren p√• flankerna och har mer √∂vergripande mottling p√• deras fj√§derdr√§kt.

livsmedel: Fröer, rötter, gräs, spannmål, insekter, frukt (Se: Omnivorös)

Habitat och migration:

Chukars föredrar torra, öppna livsmiljöer inklusive slätter, platåer och steniga canyons med enbart spridda buskborstar för tillfälligt skydd, även om de är skickliga att ta skydd i steniga sprickor. De kan hittas med upp till 10 000 fot höjd, och medan dessa fåglar inte migrerar säsongsmässigt, kan de sjunka till lägre höjder under vintermånaderna, särskilt under perioder med kraftigt snöfall.

Chukars infödda eurasiska sortiment sträcker sig från Turkiet till Kina, inklusive delar av södra Ryssland och norra områden i Pakistan och Indien. I Nordamerika kan chukars hittas i Rocky Mountain-området som sträcker sig från södra British Columbia genom Nevada och Utah till östra Wyoming, liksom i centrala södra Kalifornien.

Utsikter bra utanför chukars utbud och typiska livsmiljöer är i allmänhet ett resultat av spelfågelförluster för jaktändamål, eller flyktade fåglar från exotiska samlingar eller viltfågelfaciliteter.

läten:

Dessa fåglar är inte exceptionellt vokal men har ett raspigt högt chuk-chuk-chuk-samtal som kan vara ganska snabbt och upprepat för många stavelser, särskilt när fåglarna är upprörda eller oroade. Andra mjuka klockor och liknande samtal kan också höras.

Beteende:

Dessa är markfåglar som är mer benägna att springa från ett upplevt hot, men när de tar flyg blir de ofta låga till marken och flyger med en serie väldigt snabba vingebeats följt av en glid. De finns i små grupper året runt men är mer gregarious på vintern, då flockar kan växa till 40 eller fler individer. När de inte känner sig hotade av jakt, får de fatta djärvt på stenar och kan placera utkiksfåglar att titta över resten av foderkroppen.

Fortplantning:

Dessa √§r fr√§mst monogamiska f√•glar, √§ven om vissa isolerade fall av polygami har registrerats. Honan ska bygga en grund skrapa boet fodrad med fj√§drar eller torra gr√§s i ett omr√•de d√§r det skyddas eller d√∂ljs av en n√§rliggande buske, gr√§s klumpar eller stenar. √Ąggen √§r kr√§mig gul eller gulvitt fl√§ckad med sm√• bruna fl√§ckar, och det finns 10-21 √§gg per macka. Ett parat par kommer endast att h√∂ja en kull per √•r.

Den kvinnliga föräldern inkuberar ägget i 22-24 dagar. De unga kycklingarna kan lämna boet snabbt, om några minuter om det behövs, men flyga inte till ungefär två veckors ålder.

Att locka Chukars:

Dessa är inte typiska bakgårdsfåglar men lockas lätt till tillförlitliga vattenkällor eller till områden av spillt korn, speciellt i oväntade områden där släppta viltfåglar kan vandra.

Om chukars är vanliga bakgårdsgäster, kommer de att uppskatta krackad majs som erbjuds på marken eller i lågplattform, maträtt eller brödmatare.

Bevarande:

Chukaren är inte hotad eller hotad, men vilda populationer kan vara sårbara för hårda vintrar. På många områden hanteras chukar nära som viltfåglar för jakt och kan till och med vara speciellt uppfödda för att bli utsläppt under kontrollerad jaktperiod utan hårda inverkan på inhemska populationer.

Liknande fåglar:

  • Red-legged patron (Alectoris rufa)
  • Rock PartridgeAlectrois graeca)
  • Barbary Partridge (Alectoris barbara)
  • Gr√• gr√§smatta (Perdix perdix)
  • Bergvagga (Oreortyx pictus)
  • Himalayan Snowcock (Tetraogallus himalayensis)

Video Instruktioner: Chookar Mere Mann Ko Kiya Tune Kya Ishara | Kishore Kumar | Yaarana 1981 Songs| Amitabh Bachchan.

Lämna En Kommentar